MULAI AJA DULU!

This post is the first attempt to my blogging effort.

Jadi ogut bikin tulisan ini setelah liat blognya salah satu temen kuliah yang lumayan menarik perhatian dengan gaya bahasanya yang santai, it’s almost as if you could imagine her talking in person. Meanwhile gue dari awal tahun 2020 ini udah kepengen nulis, sampe beli laptop baru karena memang ga punya laptop sendiri, tapi beberapa kali coba bikin draft kepentok dengan salah satunya ya gaya bahasa ini. Anyway, setelah ngeliat blognya temen gue, kepikiranlah untuk ngelakuin hal yang sama juga. Instead of trying to be fancy, just let the words flow! So here it goes.

Berhubung ini tulisan pertama, ogut mau reflect dari pengalaman di atas, terkait keinginan ngeblog yang tertunda ini, and that “Mulai Aja Dulu” (Borrowing from that green e-commerce platform ads) is where I wanna start with. Gue sempet liat beberapa temen gue nge-post tulisan dengan tema yang mirip, cuma gue coba ambil angle yang berbeda.

Jadi keinginan nge-blog gue ini tertunda karna gue selalu berpikir:

“Gue mau nulis apaan? mau nulis tentang minat gue ke musik, ga jago-jago amat main instrumen.”

“Mau ngomongin bola, udah ga se-gibol dulu, jadi info dan pengetahuan lumayan outdated plus mutual friend di socmed kayanya lebih tau dan jago analisa match.”

“Mau ngomongin soal kerjaan dan tips terkait cari kerja, pengalaman kerja gue juga baru 6 tahun dan banyak mutualan gue yang lebih senior dan keliatannya lebih paham.”

“Mau nulis pake Bahasa Inggris, grammar masih kacrut, kalo Bahasa Indonesia, susah juga.”

See the pattern above…?

The common problem we face when we start doing things is that we care too much about other people’s opinion

Ini sih kayanya problem kebanyakan orang yang selalu bepikir untuk memulai sesuatu se-terencana mungkin dan se-sempurna mungkin, The glass is half empty! And this is what holding us back from progressing besides (drum roll….) procrastinating!! Truth is you’ll never get anything done with that mindset. You gotta start somewhere to see if you are making progress. And if you are the kind of people who are afraid of making mistakes because you care too much about what other people says, then we can be friends!

But let’s start small!

Conservativememes.com

Indonesian’s, or prolly Asian’s upbringing norm is to compare ourselves with others. I bet we are all used to these responses below:

If we did well, or are suffering they be like “Baru gitu doang, tuh liat tuh si ono”.

When we did poor “Gini doang ga bisa? Gue dulu baru xx udah bisa xx”.

Let me point out how this could deter our self from progressing.

In my case, I grew up in a competitive environment. Not how my parents taught me though, but more from where I studied in the past. I was lucky enough to be qualified and got accepted into favorite schools and uni. But to survive there was a different story. You compete with other best minds and the bar gets higher and higher. Hence, everything I did, I would always reflect and look at how significant it is compared to others’. Ujung-ujungnya ogut ngerasa ngga menjadi diri sendiri dan juga takut akan kegagalan, celaan dan penolakan dari orang lain. Kenapa? Ya karna standar kita adalah penilaian orang lain. Bukan diri kita yang kemarin, minggu lalu, bulan lalu, tahun lalu.

We focus too much looking around, wondering what others think of us, our work, our achievement and our struggle which led to the constant need of seeking validation and acceptance! This took me almost 27 years of my life and a 4-hour quality chat with a friend to realize.” – Writer

Everyone’s got their own struggle and they starts differently somewhere, and you are not them!

The idea of comparing ourselves with other people comes with both good and bad consequences, depending on how we handle it. Masalahnya di jaman sekarang dengan keberadaan social media, what we see and what other people are telling the world and us ya cuma bagian yang bagusnya aja a.k.a fake. We don’t see their struggles and our mind’s nature way of thinking becomes “Gue pengen kaya gitu” and skip the process.

Kalo udah gini, kedewasaan berpikir jadi hal yang penting banget untuk bisa menentukan sikap. Mau ambil dari sisi positifnya sebagai sumber inspirasi untuk improve diri kita atau dari sisi negatif dan melihat kekurangan yang kita punya only to find ourselves afraid of hearing inputs/critics. Kalo di Twitter tinggal ditambahin aja satu faktor lain untuk bisa bertahan, kuat-kuatan mental ngadepin komen dan bully-an dari netizen.

Success is relative, just as it is with time. It depends on our frame of reference, hence other people’s success is not for you, just like their struggle is not for you too!

@robin_indrajeetunsplash.com

Buat yang pernah baca bukunya Mark Mason – “The subtle art of not giving a f”ck”, tulisan gue diatas mungkin terdengar familiar. In his book, he almost repeatedly mentions the same point using different examples, that is to start not giving a f*ck. Compete only against you, your past self!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s